Emoțiile negative sunt cauza multor boli psihosomatice. Dacă nu găsesc o cale de ieșire, atunci nu numai că pot persista mult timp, ci și se pot acumula, trecând într-o formă corporală sub forma simptomelor unei boli. Mai ales dacă o persoană nu știe sau nu vrea să se despartă de emoțiile dureroase și le „hrănește” involuntar, trecând din nou și din nou printr-un cerc vicios de gânduri negative și amintiri asociate cu acestea.
Emoțiile negative dintr-o „depozitare” atât de lungă, din păcate, încep treptat să distrugă corpul. Cum să scapi de „blocajele” din suflet și din corp? Aici vine în ajutor abordarea corporală și reflexă, populară. Aceasta ajută persoanele care suferă de „consecințele” corporale ale emoțiilor negative să învețe cum să scape de ele într-un mod eficient.
Pentru a face acest lucru, primul pas este să-ți descoperi propriul corp. Da, ai fost cu el atâta vreme, s-ar părea că îți este atât de familiar și l-ai studiat de sus până jos. Cu toate acestea, la o examinare mai atentă, se dovedește că există zone speciale, sau zone de vulnerabilitate la stres, care, la fiecare repetare a unei situații traumatice sau chiar la amintirea acesteia, răspund cu senzații foarte incomode.
Adesea acestea sunt așa-numitele „cleme musculare” – zone dureros de tensionate ale mușchilor care stochează urme de stres și emoții negative. Combinația lor formează așa-numita „coaja musculară”, care reflectă caracteristicile caracterului unei persoane, un set de apărări psihologice obișnuite.
În consecință, atunci când aceste cleme sunt eliminate sau cel puțin temporar slăbite, emoțiile negative dispar și ele. Mișcările servesc ca instrument de îndepărtare a „clemelor” – dar nu simple, ci expresive emoțional, devenind o punte între starea psihofizică actuală, memoria corporală și cea emoțională.
Cu ajutorul lor, se recreează stările corpului, amintind de cele în care reacțiile de stres erau fixate în memoria emoțională și „clemele” musculare în memoria corporală. Și astfel există o oportunitate de a rezolva cea mai importantă problemă psihoterapeutică – „refacerea” memoriei.
Este „reexperimentarea” condițiilor stresante obișnuite într-un mod nou, într-un mediu calm, care îți permite să reconstruiești amintiri, să te eliberezi de asocierile dureroase ale stării corporale și emoționale. Acest lucru necesită ca mișcările să fie conștiente, efectuate pe fundalul unei autoobservări atente. Dar, în plus, sunt concepute și pentru a trezi emoții reprimate. Aceasta înseamnă că mișcările ar trebui să fie însoțite de gânduri despre sursele experiențelor, despre vinovații lor specifici.
Astfel de mișcări trebuie repetate până când gândurile și amintirile încetează să fie neplăcute, până când încetează să provoace un răspuns corporal inconfortabil. Și în acest fel este posibil să scapi de emoțiile negative a tensiunilor transferate și de reflectarea acestora în mușchi. În acest caz, sunt utilizate două tipuri fundamental diferite de mișcări.
1. TENSIUNE FĂRĂ MIȘCARE, URMATĂ DE RELAXARE MUSCULARĂ
2. MIȘCARE CU TENSIUNE
Mai exact, cu depășirea unei rezistențe exterioare special create, la îndepărtarea căreia mișcarea izbucnește ca un arc comprimat. Cu această eliberare a mișcării reținute implicată în exprimarea emoțiilor anterior „înghețate”, se realizează descărcarea lor. Deosebit de eficient este emoționalul meridional.
În corpul nostru, există meridiane reflexe, sau canale, – grupuri de puncte biologic active asociate cu diferite organe interne. În impactul asupra acestor puncte sunt implicate diferite metode de reflexologie și psiho-corecție corporală. Acesta din urmă este de înțeles: la urma urmei, principalul lucru care curge prin aceste canale sunt emoțiile, sau mai degrabă manifestările lor corporale.
Există conexiuni reflexe ale meridianelor cu mușchii individuali și, în consecință, cu anumite mișcări, studiate de medicii americani Goodhart și Tee, aceste mișcări sunt folosite pentru a neutraliza manifestarea corporală a emoțiilor asociate cu anumite meridiane și organe interne. Astfel, mișcările devin vindecătoare atât pentru trup, cât și pentru suflet.
SĂ ÎNCERCĂM ÎMPREUNĂ
Vom începe descărcarea emoțională cu mișcarea mâinii drepte, care va fi ținută de stânga. Gata? Respirați adânc, țineți-vă respirația și începeți să încordați viguros mușchii ambelor mâini: mâna dreaptă încearcă să se desprindă și să fugă de stânga înapoi, dar stânga o ține strâns, chiar deasupra încheieturii mâinii.
Numărăm: unu-și, doi-și, trei-și… La „șapte”, mâna stângă o eliberează pe cea dreaptă și, împreună cu expirația rapidă mult așteptată, se „desprinde”, făcând o mișcare ascuțită de măturare. Ascultă-ți cu atenție corpul, observă ce s-a schimbat în senzațiile corporale. Nu atât în mâna dreaptă, cât în alte părți ale corpului (în special în piept, abdomen superior și gât).