Încercăm să deslușim semnificația viselor: cum ajungem să ne visăm unii pe alții ?

Ați observat că oamenii deseori încep o conversație cu cuvintele: „Am avut un astfel de vis!”? Nu există vise care să nu fie ciudate, și asta e normal.

Din anumite motive, ni se întipărește „Începutul” filmului fantastic, al cărui eroi sunt introduși în visele altora și schimbă intenționat subconștientul. Filmul va rămâne, sper, în categoria fanteziei, pentru că un vis nu este un loc pentru acțiuni controlate de minte, iar în aceasta este întreaga sa valoare.

ȚI-A TRECUT VREODATĂ PRIN CAP CĂ PERSOANA LA CARE AI VISAT SE GÂNDEȘTE LA TINE?

Nu este atât de mistic pe cât ar părea. Orice relație este ambiguă. Voi încerca să explic: băiatul visează că profesorul se dezbracă în clasă. Acestea pot fi fanteziile copilului despre sexualitate, despre sinceritate, nevoia de o mai mare deschidere, este foarte posibil ca ele să fie „inspirate” de semnale inconștiente, non-verbale, gânduri sau nevoia (în relație cu acest profesor special) de a reduce distanța și oficialitatea.

Visele doar indică, facem presupuneri și așteptăm mai multe indicii. Majoritatea psihologilor sunt de acord că într-un vis mecanismul de „proiectare” funcționează cel mai puternic, adică figurile somnului – în care se reflectă calitățile noastre personale, nevoile, temerile, dorințele.
Visele, lumile lor nu se pretează unei analize logice, rigide, prin urmare, cred că este mai bine să nu lucrezi cu ele, ci să te joci. Ce este nevoie pentru asta?
În primul rând, urmăriți visele, apoi memorați-țe în mod activ.

ÎN SENS PERSONAL, IMAGINAȚIA ACTIVĂ ESTE UTILĂ

Arnold Mindell, psihoterapeut, sfătuiește să închideți ochii și să restabiliți încă o dată cele mai strălucitoare momente, senzații. Apoi deschideți încet ochii și, încet, priviți în jur, zăboviți asupra detaliului care „atrage atenția”. Privește cu atenție acest obiect, încearcă să-i înțelegi esența, ce este: tare, moale, mobil, strălucitor… Închide din nou ochii și amintește-ți visul – treptat, aceste indicii diferite pot oferi o interpretare interesantă a visului.

Pot să împărtășesc experiența mea. Am visat un bătrân cunoscut și foarte bun care a murit acum câțiva ani. El mă certa în vis. Dar nu puteam să deslușesc sau să-mi amintesc cuvintele, pe care le-am regretat foarte mult când m-am trezit. Deja după-amiaza m-am oprit pe stradă și mi-am amintit de unchiul meu pe care l-am visat. M-am uitat pe stradă, ochii mi s-au așezat pe o mașină sport din fața magazinului… Am încercat să mă gândesc la asta, iar primul lucru care mi-a venit în minte a fost plictiseala. Dar unchiul meu a fost cel care m-a dus în drumeții și diverse excursii spontane. S-a dovedit că el, adică eu, cu ajutorul lui, mă certam în subconștient pentru viața plictisitoare pe care o duceam.

MATRICEA VISELOR

În grup, participanții se așază comod, iar coordonatorul le reamintește regulile de bază și monitorizează respectarea acestora.

Apoi, pe rând, oricine dorește își spune visul pe care l-a avut astăzi. Împărtășește toate momentele care pot părea indecente, rușinoase, de neînțeles. Ceilalți îi pun întrebări despre detaliile visului. Sunt permise clarificări: „Cum ai zburat? Ca o pasăre sau cu avionul? De asemenea, poate fi clarificată colorarea emoțională. Este bine dacă toată lumea vorbește, dar pot fi doar ascultători care nu joacă cu voce tare. Ceilalți pot visa împreună cu visătorul în timpul poveștii sale pentru a experimenta visul străin. Treptat, diferite vise vor avea fațete, intersecții și teme comune. Ele pot fi interesante ca informații despre procesele generale care se desfășoară în afara câmpului viziunii rezonabile.

REGULI

Fără cenzură, fără judecată 

Coordonatorul le reamintește participanților că Matricea Visului nu este o discuție, ci o experiență. Mulți oameni se tem să fie sinceri, așa că este important ca ceea ce se întâmplă să rămână în cadrul grupului. Singurul lucru pe care participanții îl iau cu ei – sunt concluziile finale, sentimentele, de aceea este necesar ca toată lumea, indiferent de gradul de participare activă, să finalizeze procesul cu câteva minute de concentrare meditativă.

Permiteți-mi să vă mai dau un exemplu. Grupul lucrează la un nou proiect provocator. Atmosfera este tensionată, participanții se plâng că nu se simt bine și nu dorm bine. Li se cere să-și amintească și să povestească despre vise, ceea ce se face la întâlnirea de dimineață.

Unul a visat că încearcă să comită o crimă și spera să fie trimis la închisoare. Al doilea – că zbura într-un avion, controlorul a apărut brusc acolo și s-a dovedit că bărbatul avea un bilet fals. Fata a visat că are un soț bătrân care a bătut-o. Al patrulea participant a declarat la început că nu a văzut absolut nimic. Dar apoi și-a amintit un fragment dintr-un vis în care „lega ramuri de copaci”.

Visele aveau o temă comună de verificare și limitare. După cum s-a dovedit în timpul discuției, întregul grup a fost îngrijorat de faptul că li s-a dat frâu liber să lucreze la proiect.

Într-o atmosferă mai puțin tensionată și cu mai multă lume, tema generală nu iese atât de clar. Aici, după cum am menționat deja, este mai bine să vedeți câmpul, spațiul comun și câteva puncte, linii de „contacte”, care pot fi un indiciu suplimentar pentru toată lumea. Jocul este un antrenament al viselor comune, o oportunitate de a evidenția și de a vedea ce este inconștientul colectiv.

ÎN FAMILIE, RUDELE AU ADESEA VISE CARE SE INTERSECTEAZĂ.

Îndrăgostiții visează uneori să nu se despartă în vis, așa cum trebuie să o facă în realitate, dar sunt surprinși că visează oameni „străini”. Sau la mulți ani după despărțire, își visează „fostul” De ce? Subconștientul are o funcție compensatorie, visele ne spun ce ne lipsește când suntem treji.

Există vise individuale și există vise cu mesaje „pentru tot satul”. Astfel de vise erau de obicei văzute de șamani sau preoți. Orice persoană poate avea astfel de vise.

ESTE POSIBIL SĂ FII ACTIV ÎN MOD CONȘTIENT ÎN VIS?

Această întrebare ne duce la linia fină dintre conștient și subconștient. Să luăm drept exemplu cel mai frecvent caz – goana. Spre deosebire de realitate, aici este foarte posibil să te lași mâncat, ucis, violat. Neplăcut, dar fără consecințe. Acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face dacă, să zicem, te urmărește un dragon din noapte în noapte, atunci este util să te oprești și să te îndrepți spre el.

Eroii groaznici au de obicei un sens  semnificativă, pe care dacă îi doborâm în vise, ne ajută să  devenim mai puternici în realitate. Dacă ai reușit în vis – excelent, dacă nu – închide ochii, relaxează-te, respiră și visează. În modul imaginației active, există aproape aceleași posibilități. Desigur, dacă ai alături un psihanalist în care ai încredere, va fi mai bine pentru toți, chiar și pentru dragon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *