Serviciul, problemele personale, grijile pentru viitor sunt doar câțiva factori care pot să îți crească nivelul de stres. Există, însă, o serie de strategii la care poți apela pentru a reuși să te relaxezi, pentru a reduce stresul și, astfel, pentru a avea o stare bună de sănătate.
1 Ascultă muzică liniștitoare
Înainte de culcare, pentru a te deconecta și pentru a te pregăti pentru un somn odihnitor, pregătește-ți o baie caldă. Creează-ți propriul home spa, punând în apa din cadă săculeți de baie pentru relaxare și ascultă muzică liniștitoare pentru cel puțin 15 minute.
Muzica instrumentală cu ritm lent ajută la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, precum și a hormonilor de stres. Sunetele naturii pot fi, de asemenea, foarte calmante. Acesta este motivul pentru care sunt adesea încorporate în muzica de relaxare.
2 Practică un sport
Pentru a reduce nivelul de stres și a-ți păstra starea bună de sănătate, este important să faci zilnic o formă de mișcare. Ca să faci sport cu drag în fiecare zi, e bine să-ți găsești o activitate care să-ți placă și pe care să nu o privești ca pe o corvoadă. Fie că preferi să pedalezi sau să faci gimnastică în casă timp de 30 de minute, ori să te plimbi o oră prin parc împreună cu un prieten sau cu animalul de companie, orice gen de mișcare este bun atâta vreme cât este executat constant.
De altfel, exercițiile fizice scad hormonii de stres ai corpului – cum ar fi cortizolul – pe termen lung. De asemenea, ajută la eliberarea endorfinelor, substanțele chimice care îmbunătățesc starea de spirit și acționează precum calmantele naturale.
În plus, când practici regulat un sport, s-ar putea să te simți mai competent și mai încrezător în forțele proprii.
Încearcă să găsești exercițiile fizice care-ți fac plăcere, cum sunt alpinismul, jogging-ul sau yoga.
3 Suplimentele alimentare, aliații unei vieți relaxante
Simți că ești acaparat de problemele de peste zi? În acest caz, poți lua în calcul un supliment alimentar, care să îndepărteze oboseala fizică și psihică și să atenueze simptomele anxietății și ale depresiei. Un alt supliment care ți-ar fi de ajutor este ORGANIC INDIA Ashwagandha | Antistres Natural, fiind favorabil în stări de nervozitate, iritabilitate și tulburări cardiace pe fond nervos. Ca să-ți recapeți optimismul, poți încerca ORGANIC INDIA Ceai Tulsi | Trandafir Dulce, anxiolitic natural, care susține sistemul imunitar, energizează și crește vitalitatea și rezistența organismului
4 Pentru liniștea emoțională, apelează la uleiurile esențiale
Pentru a-ți reduce nivelul de stres și a obține un somn odihnitor, poți încerca și aromaterapia. Există o serie de uleiuri esențiale cu beneficii pentru somn și relaxare, cum ar fi uleiul esențial de lavandă, de santal sau de bergamotă. Într-o lampă de aromaterapie, pune 3-4 picături de ulei esențial diluat în apă și las-o aprinsă în dormitor măcar o jumătate de oră înainte de culcare.
5. Tehnici de respirație pentru diminuarea stresului
Pune în practică în fiecare zi câteva tehnici de respirație, menite să reducă stresul și anxietatea și să te relaxeze:
– Respirația abdominală. Întinde-te pe spate cu picioarele ușor depărtate, cu vârfurile degetelor îndreptate spre exterior. Pune o palmă pe stomac și una pe piept. Când inspiri, concentrează-te să tragi aerul în abdomen (să simți cum palma de pe abdomen se ridică odată cu intrarea aerului), apoi expiră. Respiră în acest mod 5-10 minute, o dată pe zi.
– Respirația bazată pe o mantră. Așază-te într-o poziție confortabilă pe podea sau pe pat. Inspiră profund în abdomen, în timp ce îți spui în minte: „Inhalează relaxare”. Apoi, eliberează ușor aerul, în timp ce îți spui „Expiră tensiune”. Continuă exercițiul 5-10 minute.
– Respirația combinată cu numărătoarea. Când mergi la culcare, întinde-te pe pat și străduiește-te să te deconectezi de toate evenimentele zilei. Inspiră profund și încet, apoi, în timp ce expiri, numără (inspirație, expirație „1”, inspirație, expirație „2” etc.) până la 100 sau până adormi.
6. Fă-ți timp pentru activități plăcute
Ți se întâmplă ca, prins într-o rutină care implică serviciul, lecțiile copiilor și alte lucruri care trebuie rezolvate, să uiți să te destinzi? În afară de vacanțe, pentru a te relaxa și a diminua stresul, e important să-ți faci timp în fiecare zi pentru scurte activități plăcute: discută într-un apel video cu o persoană dragă, plimbă-te în parc, mergi cu rolele sau ocupă-te de unul dintre hobby-urile tale: citește câteva pagini dintr-o carte în timp ce bei un ceai cald sau o limonadă, rezolvă un cub Rubik sau cuvinte încrucișate, pictează. Orice activitate care te ajută să înlături oboseala psihică este oportună.
7. Redu aportul de cofeină
Cofeina este un stimulent care se găsește în cafea, ceai, ciocolată și băuturi energizante. Dozele mari pot crește anxietatea, susțin specialiștii, de aceea, când ești foarte stresat consumă astfel de produse cu moderație.
Vremurile pe care le trăim vin la pachet cu stres, agitație și lipsa timpului personal. Deși stresul și anxietatea pot apărea la locul de muncă și în viața personală, există multe modalități simple prin care poți reduce tensiunea psihică pe care o simți. Pentru a duce o viață armonioasă, e important să acorzi atenție elementelor care te ajută să te echilibrezi emoțional, de exemplu exercițiile fizice, muzica liniștitoare, aromaterapia, suplimentele alimentare.