Oamenii de știință britanici au dezvoltat un sistem rapid de secvențiere a ADN-ului, menit să ajute la combaterea superbacteriilor prin diagnosticarea rapidă și precisă a infecțiilor bacteriene. Această metodă revoluționară permite identificarea tipului de bacterie și a antibioticelor la care aceasta ar putea fi rezistentă, ajutând medicii să ofere tratamente mai bine direcționate, în loc de antibiotice cu spectru larg, care pot duce la complicații și la dezvoltarea rezistenței la antibiotice.
În prezent, diagnosticul infecțiilor bacteriene poate dura până la șapte zile, iar pentru unele cazuri, rezultatele definitive pot veni abia după opt săptămâni. În această perioadă, pacienții sunt adesea tratați cu antibiotice care nu sunt cele mai eficiente, riscând efecte secundare și prelungirea bolii.
Noua tehnologie, testată cu succes pe 2.000 de pacienți în cadrul NHS din Londra, reduce timpul necesar pentru diagnostic la doar 48 de ore. Aceasta contribuie la o recuperare mai rapidă, reducând riscurile de complicații precum septicemia și limitând răspândirea superbacteriilor în spitale.
Dr. Chrysi Sergaki, șef al microbiomei la MHRA, a declarat că secvențierea rapidă a ADN-ului este „esențială în lupta împotriva superbacteriilor”, iar succesul proiectului pilot arată cum această tehnologie poate face o diferență semnificativă în viața pacienților.