Electromiografia: O investigație rapidă și esențială pentru diagnosticul afecțiunilor neurologice

Electromiografia (EMG) este o investigație rapidă, de obicei sub o oră, care ajută la diagnosticarea unor afecțiuni neurologice precum scleroza laterală amiotrofică, durerea neuropatică, miopatiile sau radiculopatiile. Medicul neurolog utilizează curent electric și electrozi pentru a evalua nervii periferici și mușchii, identificând posibile probleme ale funcționării acestora.

Dr. Oana Morari, medic primar neurologie, subliniază importanța efectuării acestei investigații doar la recomandarea unui specialist, fiind esențial un consult prealabil. Printre simptomele care pot indica necesitatea unui EMG se numără amorțelile, furnicăturile, durerea inexplicabilă, fasciculațiile, crampe musculare și slăbiciunea musculară.

EMG este împărțită în două etape: prima, în care se utilizează electrozi de suprafață pentru a stimula nervul și analiza răspunsul acestuia, iar a doua, în care se utilizează un ac pentru a verifica mușchii. Aceasta poate fi completată cu o electroneuromiografie, care examinează atât nervii, cât și mușchii și joncțiunea lor.

Printre beneficiile EMG se numără stabilirea unui diagnostic precis și orientarea tratamentului, precum și ajutarea medicilor neurochirurgi în determinarea zonei afectate, în special în cazurile de neuropatii. Această investigație, care nu este dureroasă și se realizează rapid, este esențială în gestionarea afecțiunilor neurologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *