Foto: Eric Lombard, ministrul francez al Economiei / Sursa foto: Profimedia Images
Ministrul francez al Economiei, Eric Lombard, a sugerat marți că pentru a finanța o creștere a cheltuielilor pentru Apărare peste pragul de 3% din PIB, guvernul ar putea introduce taxe suplimentare pentru cei mai bogați francezi și ar putea înființa fonduri de investiții axate pe sectorul apărării.
„Putem analiza cum acest efort poate fi împărțit în rândul populației franceze”, a declarat Lombard pentru Franceinfo, lăsând să se înțeleagă că povara fiscală ar putea crește pentru cei cu economii considerabile. În schimb, oficialul a exclus orice majorare a impozitelor pentru companii, dar a menționat că guvernul ar putea obține venituri suplimentare prin eliminarea unor lacune fiscale.
Pentru a atrage capital privat, Franța ia în calcul crearea unor fonduri speciale dedicate finanțării sectorului apărării, însă Lombard a precizat că nu vede necesară utilizarea Livret A – cel mai popular cont de economii din Franța – pentru finanțarea producătorilor de armament, în ciuda solicitărilor repetate ale parlamentarilor.
Bugetul francez pentru apărare în perioada 2024-2030 este stabilit la 413 miliarde de euro, iar în 2024, cheltuielile din acest domeniu se ridică la 50,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, președintele Emmanuel Macron a avertizat că aceste sume ar putea fi insuficiente pentru a face față amenințărilor în creștere din Europa și a subliniat că SUA se vor distanța treptat de securitatea continentului.
Într-o Franță puternic îndatorată, cu un deficit care a ajuns la 6,2% din PIB în 2024, provocarea principală rămâne găsirea resurselor financiare necesare. Bugetul pentru 2025 prevede o combinație de reduceri de cheltuieli și majorări de taxe în valoare de 53 de miliarde de euro.
Totuși, Lombard a asigurat că cheltuielile sociale nu vor fi afectate și a respins ideea de a confisca bunurile înghețate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina sau pentru a întări apărarea europeană. În schimb, Franța se bazează și pe fondurile Uniunii Europene, după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un nou mecanism de finanțare a cheltuielilor militare la nivel european. Acesta ar permite statelor membre să acceseze împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro în următorii cinci ani pentru consolidarea capacităților de apărare.
În acest context, Lombard și ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, intenționează să discute luna aceasta cu reprezentanții băncilor, fondurilor de investiții și companiilor de asigurări pentru a stimula investițiile private în industria de apărare.