MEDICAMENTE CARE NE ATACA FICATUL

   Medicamente care ne ataca ficatul

Una dintre principalele funcții ale ficatului este aceea de metabolizare a substanțelor ingerate: alimente, medicamente, alcool. Medicamentele trec prin nenumărate studii preclinice şi clinice, ele fiind considerate sigure de autorități naționale sau internaționale de reglementare în industria farmaceutică. În ciuda acestui fapt, în funcție de afecțiuni preexistente, dozaje mai mari sau de consumul alături de alcool ori în alte combinații decât cele testate, unele grupe de medicamente devin toxice, putând duce până la insuficiență hepatică.

Medicamente toxice pentru ficat      

Multe dintre medicamentele care se vând fără prescripție medicală conțin substanțe toxice, precum: antiinflamatoare nonsteroidiene (acidul acetilsalicilic sau aspirina, ibuprofen, naproxen), acetaminofen (paracetamol) produc boli hepato-toxice atunci când sunt luate în doze prea mari sau cu alcool. Medicamentele prescrise pentru anumite afecțiuni, precum: statinele pentru scăderea colesterolului produs chiar de ficat, antibiotice ca amoxicilina sau eritromicina, antiartritice sau imunosupresive ca metotrexat sau azatripină, medicamente antifungice, niacină, steroizi, substanțe ce inhibă formarea acidului uric ca alopurinol sau antivirale pentru HIV prezintă risc crescut de hepato-toxicitate.

Plante şi suplimente naturale hepatotoxice

Suplimentele alimentare și pe bază de plante, chiar dacă sunt „naturale”, pot fi toxice. Producția și distribuția acestor suplimente nu este reglementată la fel de atent ca în cazul medicamentelor, iar uneori pot provoca leziuni ale ficatului. Unele dintre produsele naturale despre care se știe că sunt toxice pentru ficat includ planta de chaparral, scutellaria, yohimbe, ceai comfrey şi kava, dar există multe altele. Chiar și suplimentele de vitamine (în special vitamina A) și minerale (ca fierul), ori produsele de slăbit, pot provoca afectarea hepatică semnificativă.

Atenționări

Pentru a evita supraîncărcarea ficatului cu substanțe toxice din medicamente şi suplimente, întotdeauna:

  • Informați medicul curant sau farmacistul dacă suferiți de afecțiuni hepatice sau dacă experimentați efecte adverse ale tratamentului urmat;
  • Citiți cu atenție prospectul medicamentelor şi suplimentelor;
  • Respectați doza recomandată de medic sau în prospect;
  • Nu combinați mai multe medicamente cu potențial hepatotoxic, cu alcool, cafea, băuturi acide sau lapte;
  • Nu combinați mai multe medicamente pe bază de acetaminofen (paracetamol);
  • Nu luați medicamente după data de expirare;
  • Nu luați suplimente de fier sau vitamina A fără recomandarea medicului;
  • Nu lăsați medicamente sau suplimente la îndemâna copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *