Anemia megaloblasticӑ este un tip de afecţiune a sângelui, caracterizatӑ prin creşterea în dimensiune a celulelor roşii şi diminuarea numӑrului lor, acestea prezentând forme diferite de maturizare fatӑ de celulele sӑnӑtoase.
Cauzele anemiei megaloblastice
Principalele cauze sunt deficitul de vitamina B12 (Cobalaminӑ) şi de folat, pe fondul unor afecţiuni gastrointestinale, a unor stӑri fiziologice normale sau a administrării anumitor medicamente. Deficitul de vitamina B12 poate apӑrea ca urmare a consumului insuficient de alimente ce contin cobalaminӑ, a malabsorbţiei de nutrienţi sau a deficitelor congenitale a unor proteine ce transportӑ vitamina B12. Printre afecţiunile responsabile se numӑrӑ boli intestinale, parazitoze sau pancreatitӑ. Aspirina, neomicina, colchicina și medicamentele din categoria anticonvulsivantelor influenţeazӑ nivelul de vitamina B12 din organism. Responsabile pentru deficitul de folat sunt: o alimentaţie sӑracӑ în folaţi, afecţiuni ce împiedicӑ absorbţia sau transferul sӑu, sarcina şi alӑptarea, perioada de creştere la copii, dializa renalӑ, afecţiuni ce necesitӑ mai mult folat, precum psoriazis, cancer, hipertiroidism sau boala hemoliticӑ cronicӑ.
Simptome şi diagnosticare
Simptomele se manifestӑ dupӑ ce boala este relativ avansatӑ iar deficitul este considerabil, incluzând insuficienţӑ cardiacӑ, palpitaţii, cefalee, dispnee, iar în unele cazuri s-a observat scӑderea în greutate, anorexia, tumefierea limbii şi constipaţia. Vizita la medic va consta într-un examen clinic, urmat de recoltare de sânge, pentru analize de laborator.
Tratament și dietӑ
Doza zilnicӑ recomandatӑ de cobalaminӑ este de 5-7 µg, iar cea de folat este de 0.4 mg, iar în cazul deficienţelor, tratamentul impune administrarea de suplimente cu vitamina B12, inițial pe cale intravenoasӑ, apoi pe cale oralӑ, şi cu folat.
Pentru asgurarea unui aport suficient de vitamina B12 şi folat, persoanele afectate de anemie megaloblasticӑ trebuie sӑ consume alimente bogate în aceşti nutrienţi. Vitamina B12 se gӑseşte în carne, în special carne roşie, peşte, ouӑ, lapte şi produse lactate, de aceea este foarte posibil ca persoanele cu o dietӑ veganӑ sӑ sufere de deficienţӑ de cobalaminӑ. Folatul este un nutrient sensibil la cӑldurӑ, aşadar se recomandӑ ca alimentele bogate în folat sӑ fie consummate în stare proaspӑtӑ sau preparate pentru scurt timp şi în foarte puţinӑ apӑ, pentru a se evita diluarea. Sursele bogate în acid folic şi folaţi sunt multiple, de la ficat și legume verzi, precum spanac, sparanghel, salatӑ verde, broccoli, la ciuperci, banane, pepene și lӑmâi. De evitat: consumul de alcool.