Tusea este un reflex normal a organismului, de eliminare a unui factor iritant de la nivelul gâtului sau al plӑmânilor. Tusea uscatӑ, spre deosebire de cea productivӑ, nu conduce la eliminarea de mucus şi, în anumite condiţii, nu reprezintӑ o urgenţӑ medicalӑ. Atunci când tusea uscatӑ devine cronicӑ sau un impediment în activitӑţile zilnice ori de odihnӑ, este necesar un consult medical.
Afecţiuni asociate tusei uscate
Astmul este o afecțiune pulmonară cronicӑ ce vizeazӑ inflamarea și îngustarea alveolelor pulmonare, manifestatӑ prin respiraţie şuieratӑ, insuficienţӑ respiratorie, durere la nivelul pieptului şi tuse ce poate fi productivӑ pe timpul nopţii şi dimineaţa, dar seacӑ pe parcursul zilei. Tratamentul standard constӑ în administrarea de substanţe inhalatoare pe bazӑ de corticosteroizi sau comprimate pe bazӑ de inhibitori ai leucotrienelor.
Infecţiile cӑilor respiratorii superioare, o categorie mai largӑ de infecţii virale sau bacteriene: rӑceala comunӑ, gripa şi COVID-19 pot determina puseuri de tuse uscatӑ, asociatӑ durerilor de gât, ce pot evolua în tuse productivӑ cauzatӑ de secreţiile nazale sau alte complicaţii pulmonare. În funcţie de evoluţia infecţiilor, simptomele includ febrӑ, dureri musculare, obosealӑ accentuatӑ. Se recomandӑ odihnӑ, ridicarea uşoarӑ a toracelui şi a capului faţӑ de restul corpului, în poziţia întins, hidratare, remedii naturale de emoliere a gâtului: siropuri, ceai de plante, miere de albine, administrarea de antitermice şi antiinflamatoare şi consult medical, în funcţie de evoluţia simptomelor.
Alergiile şi poluanţii din aer sunt cauze pentru congestia cӑilor respiratorii, rinoree, mâncӑrimi ale nasului, gâtului şi ochilor, precum şi senzaţia de tuse. Evitarea factorilor declanşatori, clӑtirea nasului şi a gâtului cu apӑ salinӑ, respectiv gargarӑ cu apӑ cu sare, dar şi tratamentul cu antihistaminice sunt modalitӑţi de a ameliora simptomele şi de a reduce nevoia de a tuşi.
Refluxul gastroesofagian este o afecţiune în timul cӑreia conţinutul stomacului se întoarce cӑtre esofag, determinând senzaţii de arsurӑ dupӑ masӑ, regurgitӑri, rӑguşealӑ, tuse seacӑ şi dificultӑţi de înghiţire. Un consult medical este important, în acest caz, precum şi renunţarea la mesele prea bogate şi grase, în favoarea unor gustӑri mai mici, cu puţine grӑsimi şi alimente nepicante, renunţarea la fumat şi la consumul de alcool.