Operatorul tehnic al sistemului naţional din România pentru transportul gazelor naturale, SNTGN Transgaz S.A., și compania de gaz din Egipt, EGAS, au semnat duminică, la Cairo, un Memorandum de Înțelegere prin care cele două companii vor susține în comun proiecte reciproc avantajoase în domeniul transportului gazelor naturale, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de lucru în capitala Egiptului, împreună cu o importantă delegație guvernamentală și de afaceri.
Potrivit acestuia, memorandumul vizează și facilitarea tranziției la un sector energetic cu emisii reduse de carbon, prin integrarea resurselor regenerabile.
“Am valorificat astăzi o oportunitate importantă de cooperare în sectorul energetic și pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Împreună cu omologul meu egiptean, Mostafa Madbouly, am asistat la semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre operatorul tehnic al sistemului naţional din România pentru transportul gazelor naturale, SNTGN Transgaz S.A., și compania de gaz din Egipt, EGAS, prin care cei doi operatori vor susține în comun proiecte reciproc avantajoase în domeniul transportului gazelor naturale, pentru facilitarea tranziției la un sector energetic cu emisii reduse de carbon, prin integrarea resurselor regenerabile”, a afirmat Ciucă.
Premierul a arătat că având în vedere dinamica actuală a pieței regionale de gaze naturale, puternic marcată de agresiunea rusă asupra Ucrainei, “concretizarea cadrului de cooperare în acest domeniu cu partenerii noștri egipteni aduce un plus de siguranță pentru consumatorii din România și va contribui la reducerea dependenței de gazele rusești”.
De altfel, premierul a transmis că diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz va reprezenta atât pentru România, cât și pentru Europa Centrală și de Est, o soluție de consolidare a securității energetice.
Premierul a mai precizat că Memorandumul de înțelegere semnat între Transgaz și Egas oferă “o perspectivă certă de concretizare a proiectelor noastre”, iar consultările continuă la nivel de experți, precum și între Societatea Națională Transgaz și compania egipteană ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.
Sursa: CE