Societatea de Anestezie și Terapie Intensivă are deja verdictul în cazul de la Sf. Pantelimon

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă.

Cele două cadre medicale de la terapie intensivă au părăsit încătuşate sediul poliției. După câteva ore de audieri, ambele doctoriţe au fost acuzate de omor calificat, iar o asistentă – de mărturie mincinoasă.

De precizat că până la anunțul procurorilor nu mai puțin de trei instituții ale statului au dispus și efectuat anchete și niciuna dintre ele nu a rezultat în vreo acuzație adusă echipei medicale. Este vorba despre conducerea spitalului Sf. Pantelimon, care a desfășurat o anchetă internă, de corpul de control al ministerului Sănătății și de încă o anchetă a Colegiului Medicilor.

Dacă poziția oficială a factorilor politici (premier și ministrul Sănătății) a fost, până acum, „Justiția să își facă treaba”, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a anunțat, într-un comunicat, că din punctul ei de vedere „NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare”.

Mai mult, SRATI solicită modificarea cadrului legislativ în sensul implicării mai profunde a factorului medical în astfel de cazuri pentru a evita ceea ce medicii de la SRATI numesc a fi acum „emoția socială, senzaționalul și oroarea cu orice preț, neîncrederea în sistemul medical, demonizarea și implicit timorarea și demotivarea medicilor”.

„Din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului și că de fapt era vorba de un pacient profund
hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu șoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / oră!) la care s-a revenit la o doză recomandată (1 ml/oră). Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare. Desigur, aceste argumente științifice trebuie integrate în ansamblul datelor medicale despre pacient (diagnostice de internare, complicații, patologii cronice coexistente, scoruri de severitate ale afecțiunilor, alte tratamente și intervenții, etc.) pentru o analiză medicală corectă și completă care să ofere organelor de justiție toate informațiile necesare pentru stabilirea adevărului”, precizează SRATI, într-un comunicat oficial de presă. 

În continuare, Societatea își manifestă dorința unei analize comune cu Justiția și regretă „absența în România a unui grup de experți medicali acreditați de sistemul de justiție care să
poată oferi expertiză magistraților. Poate acest moment extrem de neplăcut va face ca și în România să fie adoptate reglementările legislative absolut necesare, prezente în legislația
majorității țărilor europene, referitoare la acest domeniu extrem de sensibil”, după cum se precizează în comunicat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *