Bolile cardiovasculare reprzintă principala cauză de mortalitate a populației atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în țările dezvoltate economic. Deși la apariția bolilor cardiovasculare contribuie mai mulți factori de risc, la baza acestor afecțiuni se află fenomenul de îmbătrânire a vaselor de sânge, respectiv îmbătrânirea arterelor. Rigiditatea arterelor și arteroscleroza debutează cu 10-20 de ani înainte de apariția hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, infarctului sau accidentului vascular cerebral.
Vârsta arterelor este dată de starea lor de rigiditate
Vasele de sânge sunt structuri vii, elastice, dinamice, care respiră și participă la schimburi moleculare, nu sunt conducte impermeabile și statice. Odată cu vârsta, elasticitatea scade și rigiditatea se agravează, dar și alți factori, precum stilul de viață, istoricul familial sau afecțiunile asociate pot accelera îmbătrânirea vasculară și procesul de rigidizare arterială (stiffness-ul arterial).
Care sunt beneficiile măsurării vârstei arteriale?
Măsurarea varstei arteriale vă permite să aflați starea de sănătate a arterelor dumneavoastră.
Măsurarea vârstei arteriale vă poate confirma că arterele dumneavoastră au o stare de sănătate corespunzătoare vârstei pe care o aveți.
Aflați care sunt factorii de risc ce vă pot îmbolnăvi arterele și inima.
Informați-vă ce puteți face pentru a vă menține sănătatea vasculară și pentru a evita bolile de inimă.
Măsurarea vârstei arteriale poate depista dacă arterele dumneavoastră suferă deja un proces de îmbătrânire accelerată, deși nu aveți hipertensiune sau altă boală cardiovasculară și nu vă supără nimic.
Aflați cum factorii de risc vă afectează arterele și inima.
Informați-vă ce trebuie să faceți pentru a Evita apariția bolilor de inimă.
Măsurarea vârstei arteriale depistează cât de afectate sunt arterele dumneavoastră, verifică eficiența tratamentului pe care îl urmați și dacă ați făcut toate schimbările necesare în stilul dumneavoastră de viață pentru a controla afecțiunea de care suferiți.
- Ai un stil de viata dezordonat?
- Esti sedentar sau supraponderal?
- Consumi zahar, sare, grasimi sau alcool in exces?
- Esti din ce in ce mai stresat?
- In familia ta sunt persoane cu afectiuni cardiace, HTA sau infarct?
- Suferi deja de o boala de inima, hipertensiune sau diabet?