Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare soldate cu cel puțin 1300 de morți

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.300 de oameni, se arată într-un document publicat de Alianță.

Pe lista solicitărilor de ajutor către Aliați figurează echipe medicale de urgență (EMT), echipamente medicale de urgență, echipe de căutare și salvare în zonele urbane medii (MUSAR), echipe de căutare și salvare în zonele urbane aglomerate (HUSAR), spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteorologice extreme, cu personal tehnic pentru asamblare. Legat de cea din urmă, NATO precizează că personalul medical pentru operarea spitalului nu a fost solicitat în acest moment.

Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în această dimineață că membrii Alianței își mobilizează sprijinul pentru a ajuta Turcia să facă față consecințelor cutremurului devastator de luni.

Într-un tweet, Stoltenberg a declarat că este în contact cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, exprimându-și „deplina solidaritate cu aliatul nostru Turcia în urma acestui cutremur teribil … Aliații NATO își mobilizează acum sprijinul”.. Mai mulți membri NATO au declarat deja că intenționează să trimită sprijin pentru a ajuta victimele cutremurului din Turcia și Siria.

Anterior, Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost activat la cererea Turciei pentru a contribui la furnizarea de asistență internațională, comisarul european pentru gestionarea crizelor precizând că echipe de salvare din Olanda și România erau deja pe drum în această dimineață. Acestora li s-au adăugat echipe de salvatori din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia și Slovacia. Răspunsul NATO la cutremure este coordonat de Centrul euro-atlantic de coordonare a răspunsului la dezastre (EADRCC).

Într-o alocuțiune televizată, Erdogan a anunțat că bilanțul victimelor din Turcia, în urma cutremurului cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter din noaptea duminică spre luni, a ajuns la 912 morți, adăugând că aproximativ 5.400 de persoane au fost rănite, în timp ce aproximativ 2.470 de persoane au fost salvate din structurile prăbușite, relatează AP. Cutremurul a afectat 10 orașe, printre care Gaziantep, Kahramanmaraș, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

Aproximativ 3.000 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului, a precizat liderul turc. Anunțul său a ridicat bilanțul morților din Turcia și din Siria vecină la peste 1.300 de persoane. La 8 ore de la primul cutremur, o altă replică cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter și la o adâncime de 10 km a lovit din nou zona afectată aflată la 20 km de Elbistan/Kahramanmaraş. Potrivit președintelui Erdogan, 45 de națiuni și-au oferit sprijinul umanitar Turciei. 

Sursa: CE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *