Orban a luat din China cel mai mare împrumut din istoria țării

Ungaria a împrumutat o sumă de un miliard de euro, cel mai mare împrumut luat vreodată de guvernul de la Budapesta, de la trei bănci din China, conform informațiilor publicate de agenția pentru deficit a guvernului ungar

Împrumutul, furnizat de Banca pentru Dezboltare a Chinei, Banca de Import-Export a Chinei și de sucursala ungară a Bank of China, a fost încasat pe 19 aprilie și urmează să fie plătit pe parcursul următorilor trei ani.

Guvernul ungar nu a anunțat nici decizia, nici nu a explicat-o în vreun fel. Informația a fost transmisă prima dată de publicația ungară de business Portfolio și confirmată, apoi, de agenția guvernamentală cu prerogative în domeniu. Uriașul împrumut vine în contextul unei apropieri tot mai mari a Ungariei de dictatura chineză și de cea rusă.

Companiile din China investesc tot mai mult în Ungaria, până acum în valoare de aproximativ 16 miliarde de euro, conform unei informații oferite de ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto. „Acordul de împrumut permite finanțarea investițiilor în infrastructură și sectorul energetic, printre altele.

Tranzacția menține rata datorie față de PIB în plafonul de 28,9 procente”, a transmis agenția guvernamentală ungară, joi. În mai, Szijjarto a anunțat, de asemenea, mai multe proiecte comune cu China în domeniul infrastructurii – o linie de tren de mare viteză spre aeroportul din Budapesta, o linie de centură în jurul capitalei și noi conducte de petrol între Ungaria și Serbia, pe lângă cooperarea în domeniul energiei nucleare.

„Am dezvoltat un grad ridicat de încredere politică mutuală. Relația noastră bilaterală este la cel mai bun nivel din istorie, și a intrat într-un voiaj de aur”, a declarat dictatorul chinez, Xi Jinping, într-un comunicat înainte de vizita sa la Budapesta, din mai. Câteva săptămâni mai târziu, imediat după ce a preluat președinția rotativă a UE, Orban a mers la Beijing.

Datoria publică a Ungariei se află la o cotă record de 140 de miliarde de euro (73,5% din PIB-ul său), în timp ce deficitul a ajuns la 6,7% din PIB. Din aceste motive, guvernul de la Budapesta are nevoie disperată de lichidități și încă așteaptă deblocarea a miliarde de euro de la UE.

Deși s-a dezvăluit în presa ungară că dobânda la acest împrumut este variabilă, guvernul nu a mai oferit și alte detalii – legate, de exemplu, de rata dobânzii sau calendarul rambursării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *