Microsoft spune că estimează că o actualizare CrowdStrike – care a provocat vineri o pană IT masivă la nivel mondial – a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows.
Gigantul tehnologic, care afirmă că nu a fost responsabil pentru defecțiunea IT, încearcă să minimalizeze proporțiile problemei și adaugă că această cifră reprezintă mai puțin de 1% din toate echipamentele Windows din lume.
Gigantul tehnologic, care subliniază că aceasta nu a fost o problemă cauzată de software-ul său, spune că incidentul evidențiază cât de important este pentru companii să „acorde prioritate operării cu implementare sigură și recuperare în caz de dezastru folosind mecanismele care există”.
Experții în securitate cibernetică avertizează cu privire la un al doilea val de perturbări și daune care ar putea să aibă la bază acțiunile unor infractorilor cibernetici care speră să profite de haos.
În această dimineață, Australian Signals Directorate (ASD), echivalentul GCHQ din Regatul Unit sau al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA, a emis o alertă cu privire la hackerii care trimit remedieri software false, pretinzând că sunt CrowdStrike. „Alertă! Am înțeles că sunt lansate o serie de site-uri web rău intenționate și coduri neoficiale care pretind că ajută entitățile să se recupereze”, se arată în notificare. Agenția îndeamnă respondenții IT să utilizeze numai site-ul CrowdStrike pentru a obține informații și ajutor.
De asemenea, în 2021 a avut loc o întrerupere majoră de șase ore la Meta, care administrează Instagram, Facebook și WhatsApp – dar aceasta a fost în mare parte limitată la gigantul social media și la unii parteneri legați.