Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

Echipa de salvare RO-USAR care va pleca din România în Turcia este autorizată de ONU pentru misiuni internaționale și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române, care vor transporta șapte tone de echipamente de salvare-căutare a victimelor cutremurelor devastatoare de luni, a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, citat de Agerpres. Echipa este formată din 60 de persoane și patru câini de căutare.

„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.

Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost activat la cererea Turciei pentru a contribui la furnizarea de asistență internațională, comisarul european pentru gestionarea crizelor precizând că echipe de salvare din Olanda și România erau deja pe drum în această dimineață. Acestora li s-au adăugat echipe de salvatori din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia și Slovacia.

Arafat a menţionat că Forţele Aeriene Române din cadrul Ministerul Apărării au pus la dispoziţie trei avioane, care vor transporta șapte tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturi şi mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie complet independente pentru o perioadă de cel puţin 14 zile.

„Primele două avioane (…) vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, care este aeroportul din Adana, după care al treilea avion, la diferenţă de vreo două ore, va pleca cu restul echipamentelor”, a spus acesta..

Arafat a adăugat că în cursul zilei s-a desfăşurat o videoconferinţă organizată de Comisia Europeană, la care au participat şi alte state europene care intenţionează să susţină Turcia. „Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că eforturile de susţinere trebuie coordonate cu autorităţile din Turcia, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Într-o alocuțiune televizată, Erdogan a anunțat că bilanțul victimelor din Turcia, în urma cutremurului cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter din noaptea duminică spre luni, a ajuns la 912 morți, adăugând că aproximativ 5.400 de persoane au fost rănite, în timp ce aproximativ 2.470 de persoane au fost salvate din structurile prăbușite, relatează AP.

Cutremurul a afectat 10 orașe, printre care Gaziantep, Kahramanmaraș, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis. Aproximativ 3.000 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului, a precizat liderul turc. Anunțul său a ridicat bilanțul morților din Turcia și din Siria vecină la peste 1.300 de persoane.

La 8 ore de la primul cutremur, o altă replică cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter și la o adâncime de 10 km a lovit din nou zona afectată aflată la 20 km de Elbistan/Kahramanmaraş. Potrivit președintelui Erdogan, 45 de națiuni și-au oferit sprijinul umanitar Turciei. 

Sursa: CE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *