Cum funcționează cremele de protecție solară

Pentru a ne proteja de arsuri și toate riscurile ce pot duce la cancer de piele, trebuie folosite soluții cu factor de protecție. Iată tot ce trebuie să știi despre SPF, UVA și UVB, acronimele de pe flacoanele și spray-urile de protecție solară, pentru a te asigura că ai la îndemână cremele potrivite în această perioadă.

Vara a sosit în sfârșit, vacanțele sunt la orizont și sticlele ori spray-urile de protecție solară sunt curățate de praf în dulapul din baie. Aceasta este perioada din an în care începem să ne gândim mai serios la protejarea pielii, chiar dacă ar trebui să fie o preocupare pe tot parcursul anului. Dar, de la UVA și UVB la SPF, ce înseamnă toate aceste acronime de pe flacoane și ce este cu adevărat important pentru protejarea pielii?

Există două tipuri principale de raze UV (ultraviolete) în lumina soarelui – UVA și UVB. O modalitate simplă de a reține diferența este că A este pentru îmbătrânire și B este pentru arsuri. UVB ajunge la stratul exterior al pielii, epiderma, provocând cele mai multe arsuri solare. UVA devine mai profundă și este asociată cu îmbătrânirea. Deteriorează colagenul și elastina din piele și provoacă riduri. Ambele tipuri de UV pot deteriora ADN-ul din celulele pielii noastre și pot provoca cancer de piele.

SPF înseamnă factor de protecție solară, iar cifra asociată reprezintă cât de multe UVB lasă să ajungă pe pielea ta. O protecție solară cu SPF 15 permite pătrunderea a o cincisprezece din razele UVB ale soarelui sau aproximativ 7%. Cantitatea de raze UV filtrate depinde de nivelul SPF:

• SPF 15 blochează 93% din razele UVB

• SPF 30 blochează 96,7% din razele UVB

• SPF 50 blochează 98% din razele UVB

Cifrele pot fi folosite ca un ghid pentru cât timp sunteți protejat de arsuri, în comparație cu situația în care nu ați utiliza o protecție solară SPF. Deci, dacă în mod normal simți că te încingi după 10 minute și ai folosit SPF 30, ai putea – teoretic – să petreci aproximativ cinci ore la soare cu un risc redus de arsuri solare (pentru că 10 x 30 = 300 de minute). Cu toate acestea, calculul ar trebui avut în vedere cu precauție, deoarece nicio protecție solară nu blochează de fapt 100% din razele UV. Acest lucru se reflectă în faptul că în UE, ratingul SPF maxim este de 50+. Calculul se bazează și pe faptul că crema de protecție solară este aplicată exact conform instrucțiunilor.

Indicele UV vă spune cât de puternice sunt razele soarelui: cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai puternic. Pe o scară de la 1 la 9+, un rating de trei sau mai mult indică faptul că soarele este suficient de puternic pentru a provoca daune pielii și ar trebui să utilizați protecție solară. Razele UV sunt, în general, cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00 și pot fi suficient de puternice pentru a vă deteriora pielea, de la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii octombrie, chiar dacă este rece sau înnorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *