Inflația a atins ținta Băncii Angliei pentru prima dată în ultimii aproape trei ani.
Prețurile au crescut cu 2% în anul până în luna mai, în scădere de la 2,3% în luna precedentă, arată cifrele oficiale.
Economia este un subiect cheie de discuție în perioada premergătoare alegerilor generale din 4 iulie, toate partidele principale luptându-se pentru a afla cum vor ține sub control costul vieții.
Conservatorii au declarat că „deciziile lor dificile” au dat roade, dar laburiștii au declarat că presiunile asupra finanțelor familiale sunt „încă acute”.
Scăderea inflației din luna mai a fost determinată de o ușoară scădere a prețurilor la alimente și băuturi răcoritoare, precum și de creșterea mai lentă a prețurilor la recreere și cultură, precum și la mobilier și bunuri de uz casnic.
Prețurile pentru pâine, cereale, legume, zahăr, gem și ciocolată au scăzut între aprilie și mai anul acesta, comparativ cu anul trecut.
Cu toate acestea, prețurile alimentelor în ansamblu sunt încă cu 25% mai mari decât la începutul anului 2022.
Prețurile la benzină au crescut, de asemenea, cu 0,7 pence pe litru între aprilie și mai, în timp ce prețurile la motorină au scăzut cu 0,8 pence pe litru.
Cifra privind inflația vine înaintea ultimei decizii a Băncii Angliei privind ratele dobânzilor din Marea Britanie, care va avea loc joia aceasta.
Se așteaptă ca banca să mențină dobânda la 5,25% – un nivel maxim al ultimilor 16 ani – pentru a șaptea ședință consecutivă.
Piețele au redus acum și pariurile că Banca Angliei va reduce ratele la următoarea ocazie, în august. Acest lucru se datorează faptului că creșterile de prețuri în sectorul serviciilor rămân ridicate, de 5,7% în cele 12 luni până în luna mai.
Inflația a scăzut în mod constant din octombrie 2022, când invazia Rusiei în Ucraina a provocat un vârf de 11,1%, pe măsură ce prețurile la alimente și combustibili au crescut vertiginos.
Dar milioane de gospodării încă se luptă cu costul vieții.
Chiar dacă inflația este în scădere, nu înseamnă că prețurile bunurilor și serviciilor în general scad, ci doar că acestea cresc într-un ritm mai lent.
Banca Angliei a majorat, de asemenea, ratele dobânzilor pentru a încerca să atenueze cererea de consum, ceea ce a dus la creșterea ratelor ipotecare și a chiriilor.
Cifrele oficiale privind chiriile – publicate tot miercuri – au arătat că chiriile medii plătite proprietarilor privați din Marea Britanie au crescut cu 8,7% în anul care a luat sfârșit în iunie.
Între timp, chiar și în condițiile scăderii ratei inflației, ratele la creditele ipotecare se mențin încă la un nivel ridicat, în timp ce creditorii așteaptă următoarea și următoarele decizii ale Băncii Angliei privind ratele dobânzilor.
„Nu poți transfera toate costurile către clienți”
Gary Wildman, proprietarul măcelăriei John Wildman & Sons, a declarat pentru BBC că a văzut cum creșterile de prețuri s-au stabilizat la magazinul pe care l-a deschis împreună cu tatăl său în urmă cu 31 de ani în Rustington, West Sussex.
„Prețurile sunt probabil cu 10 până la 15% mai mari decât erau la începutul Covid, dar acum sunt la același nivel, cu siguranță”, a declarat el pentru BBC.
Cu toate acestea, el a spus că unele produse, cum ar fi carnea de porc, continuă să crească, în timp ce facturile de energie ale magazinului sunt mai mari decât în urmă cu câțiva ani.
„Se resimte o lovitură în marjele tale”, a spus el. „Nu poți transfera toate costurile către clienți, altfel clienții nu ar mai veni”.
Cifra privind inflația prezentată de May este ultima mare statistică economică oficială înainte de alegerile generale și a stârnit dezbateri semnificative între principalele partide.
Conservatorii susțin că cifrele susțin povestea lor de redresare economică – deși întrebarea pentru ei din punct de vedere politic este dacă primesc vreun credit pentru această scădere.
Partidele se bat pe tema costului vieții
Cancelarul Jeremy Hunt a declarat că rata inflației din Marea Britanie este acum mai mică decât cea a „aproape tuturor” economiilor majore.
„Acest lucru nu s-ar fi întâmplat în timpul laburiștilor care au refuzat să condamne grevele salariale din sectorul public, asta ar fi însemnat creșteri salariale inflaționiste, inflația durând mai mult”, a adăugat el.
Dar, într-un interviu acordat mai târziu miercuri la BBC, dl Hunt a recunoscut că campania electorală a fost „dură”, adăugând că este „foarte important, dacă laburiștii câștigă, să aibă o opoziție eficientă în Parlament”.
„Bineînțeles, este greu. Și recunoaștem că modul în care vom câștiga aceste alegeri, să ne descurcăm mai bine decât previziunile oamenilor, cel puțin – este să ne argumentăm pe fond”, a spus el.
Laburiștii au continuat să insiste asupra preocupărilor legate de costul vieții.
Rachel Reeves, cancelarul din umbră al Partidului Laburist, a declarat pentru BBC: „Spre deosebire de miniștrii conservatori, eu nu am de gând să le spun oamenilor că totul este bine.
„Știu că criza costului vieții este încă acută, că, deși inflația este în scădere, nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că ele cresc într-un ritm mai puțin rapid”.
Purtătoarea de cuvânt a liberal-democraților pentru Trezorerie, Sarah Olney, a declarat că milioane de oameni nu se vor simți mai bine.
„Lăudăroșeniile lui Rishi Sunak vor suna a gol pentru nenumărate familii care își văd ipotecile crescând vertiginos și creșterile agonizante ale prețurilor la cumpărături în comparație cu acum câțiva ani.”
Încercările politicienilor de a atribui vina pentru inflația ridicată sau de a revendica meritele pentru scăderea acesteia ar trebui tratate cu prudență.
Creșterea vertiginoasă a costului vieții a fost determinată în principal de pandemia Covid și de războiul Rusiei din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor globale ale materiilor prime.
Între timp, scăderea inflației s-a datorat în mare parte scăderii prețurilor angro la energie și alimente, alături de cele 14 majorări de rate ale Băncii Angliei.
În prezent, inflația din Regatul Unit crește în cel mai lent ritm din iulie 2021.
De asemenea, este mai mică decât în zona euro și în SUA, unde ratele au fost de 2,6% și, respectiv, 3,3% în luna mai.