Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit joi, 20 iunie, în şedinţă la Palatul Cotroceni, a decis că România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, cu condiția ca țara noastră să primească de la aliați un sistem similar.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată în comunicatul CSAT.
Membrii Consiliului Superior de Apărare a țării au pus însă și o condiție. În schimbul donării sistemului PATRIOT Ucrainei, țara noastră va trebui să primească un sistem similar din partea aliaților.
„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.
Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, se mai arată în comunicat.
Țara noastră are două sisteme de apărare antiaeriană PATRIOT funcționale în acest moment. Unul dintre ele a fost operaționalizat săptămâna trecută, la Capul Midia. Alte două sunt deja în țara noastră, însă încă nu sunt operaționale.