Comisia Europeană a transmis miercuri, 12 iunie, că va crește taxele de import pentru automobilele electrice chineze, începând din 4 iulie. Măsura, asupra căreia Comisia a refuzat să ia o decizie publică înainte de terminarea alegerilor europarlamentare, ar putea conduce la un răspuns cu aceeași monedă din partea Chinei, mai ales că tarifele vamale impuse depășesc așteptările analiștilor.
Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC. Aceste tarife sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe tarife vamale suplimentare cuprinse între 10% şi 25% pentru automobilele electrice importate din China, conform Agerpres.
În tot acest context, marii producători europeni de masini și-au exprimat îngrijorările cu privire la efectele negative ale unui așa-numit război comercial cu China.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat la o conferinţă de presă că automobilele produse în China beneficiază de subvenţii incorecte, ceea ce îi ameninţă pe producătorii europeni. „Din acest motiv, Comisia s-a adresat autorităţilor chineze pentru a discuta aceste descoperiri şi a analiza posibile modalităţi prin care pot fi rezolvate problemele identificate”, a spus Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă.
„Dacă discuţiile cu autorităţile chineze nu vor conduce la o soluţie eficace, aceste tarife compensatorii provizorii vor fi introduse începând cu data de 4 iulie dar nu vor fi colectate decât dacă vor fi introduse tarife definitive”, a precizat Executivul comunitar.
După introducerea tarifelor provizorii, Bruxelles-ul va avea la dispoziţie patru luni pentru a impune tarife definitive. Însă statele membre vor putea să elimine aceste tarife dacă cel puţin 15 ţări membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE, se vor opune.
Autorităţile de la Beijing au criticat decizia Bruxelles-ului de a demara o investigaţie asupra subvenţiilor de care au beneficiat constructorii chinezi, a făcut un apel pentru cooperare şi lobby în ţările membre UE, dar nu a transmis în mod clar care va fi răspunsul său la noile tarife ale UE.