O anchetă a ONUa acuzat Israelul şi Hamas de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii la 7 octombrie şi de la această dată, data atacului surpriză al Hamas asupra Israelului, scrie The Guardian.
Acuzaţiile au fost cuprinse în două rapoarte paralele întocmite de o comisie de anchetă formată în 2021 de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru a investiga încălcările drepturilor omului în Israel şi în teritoriile palestiniene, prezidată de fosta şefă a ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay.
Primul raport s-a axat pe crimele comise de grupările armate palestiniene în timpul atacului din 7 octombrie, în timp ce al doilea a examinat vinovăţia Israelului în ceea ce priveşte moartea pe scară largă a civililor în cadrul ofensivei israeliene ulterioare împotriva Hamas în Gaza.
Pillay, un expert juridic sud-african, este privită cu ostilitate de Israel pentru criticile sale anterioare la adresa situaţiei drepturilor omului din Israel. Rapoartele constituie prima investigaţie aprofundată a evenimentelor de la 7 octombrie de către un organism al ONU.
Comisia, care nu are puterea de a impune sancţiuni, a descris infracţiuni grave comise de ambele părţi în conflict, inclusiv de grupuri armate palestiniene în timpul atacului asupra comunităţilor israeliene din apropierea graniţei cu Gaza, la 7 octombrie.
Comisia acuză aripa militară a Hamas şi alte şase grupări armate palestiniene – ajutate în unele cazuri de civili palestinieni – de omoruri, tortură, violenţă sexuală şi răpiri sistematice.
„Multe răpiri au fost efectuate cu violenţe fizice, psihice şi sexuale semnificative şi cu tratamente degradante şi umilitoare, inclusiv, în unele cazuri, cu defilarea persoanelor răpite”, se arată în raport. „Femeile şi corpurile femeilor au fost folosite ca trofee de victorie de către autorii de sex masculin”.
Raportul descrie, de asemenea, profanarea cadavrelor, inclusiv într-un mod sexualizat, precum şi decapitări şi arderi.
Comisia a fost la fel de condamnabilă şi în ceea ce priveşte comportamentul Israelului în război, acuzându-l de folosirea unei forţe disproporţionate care a echivalat cu un atac direct asupra civililor, ceea ce a dus la o rată a victimelor „fără precedent în conflictele din ultimele decenii”.
Comisia a constatat că autorităţile israeliene „sunt responsabile de crime de război precum înfometarea ca metodă de război, uciderea sau uciderea intenţionată, atacuri îndreptate intenţionat împotriva civililor şi a obiectelor civile, transferuri forţate, violenţă sexuală, tortură şi tratamente inumane sau crude, detenţie arbitrară şi atingeri aduse demnităţii personale”.
Presupusele violenţe sexuale comise de forţele israeliene se refereau la dezbrăcarea bărbaţilor şi băieţilor palestinieni, ale căror fotografii au fost făcute publice de trupele israeliene, despre care raportul a afirmat că au fost „menite să provoace umilinţe grave”.
Raportul acuză, de asemenea, Israelul de înfometare, afirmând că Israelul nu numai că nu a reuşit să le furnizeze palestinienilor provizii esenţiale, cum ar fi alimente, apă, adăpost şi medicamente, dar „a acţionat şi pentru a împiedica furnizarea acestor necesităţi de către oricine altcineva”.
Raportul a fost publicat în timp ce Israelul şi Hamas au făcut schimb de declaraţii privind angajamentul lor faţă de un plan de încetare a focului pentru Gaza şi s-au acuzat reciproc de sabotarea acestuia, în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, îşi încheia vizita în Israel şi în principalele ţări puternice din regiune.