Ministrul a inaugurat al XI-lea Summit Food&Drink, organizat de Federația Spaniolă a Industrielor Alimentare și a Băuturilor (FIAB), care este conceput ca un spațiu de analiză și schimb de cunoștințe pentru promovarea sectorului agroindustrial.
În acest sens, el a asigurat că pentru promovarea sectorului agroalimentar obiectivul Guvernului se concentrează pe 3 strategii: Strategia Alimentară Naţională, viitoarea Lege privind prevenirea pierderilor şi risipei de alimente şi promovarea „Mancare din Spania”.
Obiectivul acestor inițiative este de a contribui la tranziția către sectoare alimentare mai durabile, profitabile și competitive; evitarea risipei de alimente și resurse naturale; și să consolideze politica de promovare a alimentelor spaniole, în special în străinătate.
Planas a încurajat industria alimentară să contribuie la dezvoltarea viitoarei Strategii Alimentare Naționale, „foarte simplu și foarte ambițios”care va fi lansat în săptămânile următoare. „Punem bazele viitoare pentru alimentația țării noastre și trebuie să avem angajamentul și efortul întregului lanț alimentar.”a asigurat el.
Lucrările pregătitoare pentru Strategia Alimentară Națională vor fi finalizate în iunie, iar apoi vor fi lansate forumurile participative și consultarea publică. Abordarea va fi aliniată cu dezbaterea privind sistemele alimentare durabile și cu propunerea legislativă pe care Comisia Europeană ar trebui să o prezinte în noul său mandat.
În ceea ce privește legea împotriva deșeurilor, aflată în prezent în proces parlamentar, acesta s-a convins că va fi o lege care va avea cel mai mare consens posibil. El a cerut angajamentul grupurilor parlamentare, al întregului lanț alimentar și al societății să acționeze împotriva pierderii de alimente, deoarece „Cea mai scumpă mâncare este cea care ajunge la gunoi”.
O industrie alimentară puternică, cu capacitate de adaptareMinistrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a evidențiat puterea industriei alimentare spaniole și capacitatea acesteia de a se adapta la schimbările continue implicate de noile provocări globale, conștienți că trebuie să optăm pentru adaptarea continuă. Planas a evidențiat și importanța sa pentru mediul rural, unde se află o mare parte a companiilor sale, precum și contribuția sa economică. Afacerea din industria alimentară a crescut la 168 de miliarde de euro în 2022, cu 18% mai mult, și generează 552.000 de locuri de muncă.
Luis Planas a evidențiat că sectorul agroalimentar se află în centrul priorităților Guvernului, care ocupă și el un loc proeminent pe agenda europeană și globală, pentru a obține o autonomie strategică deschisă.
Un sector care are și sprijinul fondurilor comunitare și ale statului. El a făcut referire specială la „negociere magnifică” a Guvernului, care a făcut posibil ca prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență să fie dislocată cea mai mare sumă de fonduri europene suplimentare.
În acest cadru, în cadrul primului apel al proiectului strategic de redresare și transformare economică (Perte) a agroalimentare, au fost deja acordate 183 de milioane de euro pentru 292 de proiecte. Săptămâna aceasta a fost supusă consultării publice a doua cerere de 100 de milioane de euro pentru a sprijini investițiile în industria alimentară.
În plus, va fi publicată o cerere pentru industria pescuitului și acvaculturii cu un buget de 40 de milioane de euro care va fi gestionată de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, tot în cadrul Pertelui Agroalimentar.