Stabilirea unui plan de punere în practică a Pactului privind migrația și azilul

Comisia a prezentat astăzi Planul comun de punere în aplicare a Pactului privind migrația și azilul pentru a se asigura că totul este pregătit până în iunie 2026 pentru a transforma actele legislative în realitate.

UE a adoptat un sistem european comun de gestionare a migrației și azilului, care a intrat în vigoare la 11 iunie 2024. Comisia conduce în prezent activitatea colectivă de punere în aplicare a normelor convenite. Până la sfârșitul anului 2024, țările UE vor trebui să își conceapă planurile naționale de punere în aplicare, în care vor prezenta măsuri concrete și vor explica modul în care vor transforma legislația în acțiune.

Planul comun de punere în aplicare este alcătuit din 10 elemente constitutive:

1.Un sistem comun de informare în materie de migrație și azil (Eurodac): pentru a sprijini și a permite țărilor UE să pună în aplicare noile norme de solidaritate și responsabilitate.
2.Un nou sistem de gestionare a migrației la frontierele externe ale UE: pentru a gestiona sosirea neregulamentară a resortisanților din afara UE și pentru a institui proceduri rapide și eficiente de azil și returnare, precum și garanții solide.
3.Standarde de viață adecvate la primire: pentru solicitanți, în funcție de nevoile lor. De exemplu, acces mai rapid pe piața muncii, asistență medicală fizică și psihică pentru cei cărora li s-a acordat protecție internațională și mai multă protecție pentru familii, copii și solicitanți vulnerabili.
4.Proceduri de azil echitabile, eficiente și convergente: simplificarea procesului de evaluare și de luare a deciziilor privind cererile individuale de azil în întreaga Europă și consolidarea măsurilor de protecție, a drepturilor și a garanțiilor pentru solicitanți și pentru cei cărora li s-a acordat protecție internațională.
5.Proceduri de returnare eficiente și echitabile: politica de migrație a UE poate fi sustenabilă numai dacă cei care nu au dreptul de a rămâne în UE sunt efectiv returnați.
6.Un sistem echitabil și eficient: stabilirea unei partajări eficace și stabile a responsabilităților în întreaga Uniune și reducerea stimulentelor pentru mișcările secundare.
7.Asigurarea funcționării solidarității: pentru prima dată, UE dispune de un mecanism de solidaritate permanent, obligatoriu din punct de vedere juridic, dar flexibil, pentru a se asigura că nicio țară din UE nu este lăsată singură atunci când se află sub presiune.

8.Pregătirea, planificarea situațiilor de urgență și răspunsul la crize: creșterea rezilienței la evoluția situațiilor de migrație și reducerea riscurilor de situații de criză.
9Noi garanții pentru solicitanții de azil și persoanele vulnerabile: o monitorizare sporită a drepturilor fundamentale, asigurarea unor proceduri eficiente și protejarea demnității umane.
10.Reinstalare, incluziune și integrare: intensificarea eforturilor pentru integrarea și incluziunea migranților.


Pactul privind migrația și azilul reprezintă un răspuns european comun la migrație. Acesta permite UE să gestioneze migrația într-un mod echitabil și sustenabil, asigurând solidaritatea între țările UE și, în același timp, oferind certitudine și claritate pentru persoanele care sosesc în UE și protejând drepturile lor fundamentale. Propus de Comisie în septembrie 2020, pactul a fost adoptat de Parlamentul European în aprilie 2024 și de Consiliu în mai 2024. Instrumentele juridice ale pactului au intrat în vigoare la 11 iunie 2024 și vor intra în aplicare în iunie 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *