Senatorii români au întâlnit diaspora din Viena. O delegație a Parlamentului României a venit la Viena pentru a purta discuții privind depășirea blocajului austriac în ceea ce privește aderarea țării noastre la Schengen. “Vrem să sondăm dacă mai avem un partener de încredere în Austria și dacă va fi posibilă întocmirea unei foi de parcurs”, a declarat șeful delegației, fostul ministru de externe Titus Corlățean, jurnaliștilor de la Viena. În Austria, a spus el, există o “ezitare” în ceea ce privește reluarea dialogului, scrie presa austriacă.
Senatorii români au întâlnit diaspora din Viena
Pe data de 26 februarie, ambasadorul Emil Hurezeanu, împreună cu o delegație a Comisiei de politică externă a Senatului României, condusă de dl Titus Corlățean, a participat, la invitația Teatrului Pygmalion din Viena, la spectacolul de poezie şi muzică „Timbru românesc”, realizat de regizorul şi actorul Geirun Tino.După spectacol a avut loc dezbaterea cu tema „Poate juca diaspora românească din Austria un rol în demersurile României privind admiterea în spațiul de liberă circulație al UE, cunoscut sub numele de Schengen?“, inițiată şi moderată de jurnalistul Alex Todericiu, pe parcursul căreia cei prezenți au putut dialoga şi pune întrebări demnitarilor români pe acest subiect.
Iată câteva dintre intervențiile politicienilor și invitaților:
Scopul discuțiilor este de a “restabili încrederea reciprocă și de a reconstrui punțile dintre cele două state, care au fost destul de deteriorate”, a declarat președintele Comisiei de politică externă din Senatul României, într-o conferință de presă susținută la Asociația Presei Străine din Viena. Problema migrației ar putea fi de asemenea discutată, dar este important să nu se amestece cele două subiecte, a subliniat el.
Șeful delegației a criticat faptul că veto-ul Austriei împotriva admiterii României în spațiul Schengen fără controale la frontieră a provocat “daune serioase”. Pe lângă daunele aduse relațiilor bilaterale, demersul “imprevizibil” al Austriei a avut consecințe politice interne în România, alimentând forțele antieuropene, a spus el. “Românii se simt umiliți”, a spus el, adăugând că acest lucru are și consecințe politice.
”Nu vrem ca sentimentul antieuropean să se răspândească în țara noastră”
Astfel a avertizat Corlățean, amintind că anul viitor în România sunt programate în total patru alegeri – alegerile europene, precum și cele locale, parlamentare și prezidențiale. Prin urmare, era important să se ia măsuri concrete în ceea ce privește Schengen înainte de sfârșitul anului, a mai spus șeful delegației.
De asemenea, prejudiciul economic pentru România cauzat de întârzierea aderării la Schengen a fost mare și a afectat companiile austriece. Cozile lungi de camioane care așteaptă la granițe ar avea un impact negativ asupra mediului, a spus Corlățean.