Ministrul a evidențiat „caracterul exemplar al donatorilor și acelor familii care, în momentul tragic al pierderii unei persoane dragi, spun da donației, precum și acelor persoane care suferă o intervenție chirurgicală majoră pentru a îmbunătăți viața unei familii. membru și chiar al unei persoane necunoscute, acest act de tribut este pentru și de către ei”, a spus el.
Mónica García a mai amintit că „pentru îmbunătățirea protecției sociale a donatorilor de organe vii, săptămâna trecută, Congresul Deputaților a aprobat în unanimitate admiterea spre procesare a unui proiect de lege care creează un regim specific de protecție a muncii pentru aceștia”.
Directorul Organizației Naționale de Transplant, Beatriz Domínguez-Gil, a mulțumit tuturor organizațiilor care participă activ la acest proces pentru colaborare și a subliniat importanța donației, „care este și o modalitate de apariție a valorilor noastre ca societate. „.
Această zi, care este sărbătorită în prima zi de miercuri din fiecare iunie, este o oportunitate de a onora donatorii și familiile acestora și de a ne aminti importanța donării de organe, țesuturi și celule.
Donația lasă amprentă și salvează vieți.
Cu acest obiectiv, ministrul Sănătății, însoțit de directorul general al ONT, Beatriz Domínguez-Gil, a prezidat evenimentul instituțional de la sediul Ministerului Sănătății, care a reunit reprezentanți ai entităților care alcătuiesc Uniunea. a Pacienților cu Transplant de Organe Solide (UTxs): Federația Națională a Asociațiilor de Luptă Împotriva Bolilor de Rinichi (ALCER); Federația Națională a Pacienților și Transplanturilor Hepatice (FNETH); Federația Spaniolă de Fibroză Chistică (FEFQ); și Federația Spaniolă a Transplantelor de Inimă (FETCO).
Anul acesta, ONT a dorit să aducă un omagiu acelor persoane care au donat un rinichi sau o parte din ficat în viață pentru a oferi o a doua șansă unei persoane dragi și, în cazul rinichiului, uneori unui străin.
Extinderea transplantului de rinichi de la donator vii în SpaniaModele de schimb – Program de transplant de rinichi încrucișat.
De când ONT a fost creat în 1989 până la 31 decembrie 2023, aproape 6.500 de persoane au donat un rinichi (5.913) sau o parte din ficat (509) în timp ce erau în viață în Spania.
Primul transplant de rinichi de la un donator viu a fost efectuat la Spitalul Brigham din Boston (Statele Unite) în 1954. Spitalul Clínic din Barcelona a fost centrul care a efectuat prima procedură de acest tip în Spania în 1965, urmată în același an, de la Fundația Jiménez Díaz din Madrid.
Activitatea de transplant de rinichi a donatorului vii a fost limitată de ani de zile în Spania, dar a crescut exponențial de-a lungul acestui secol. În acest fel, dacă în 2000 erau 19 persoane care au donat un rinichi în viață, numărul a crescut până la maximul istoric de 435 de proceduri în 2023.
Creșterea transplantului de rinichi vii în Spania răspunde nevoii populației de transplant de rinichi, dar mai ales rezultatelor mai bune pe care le oferă în comparație cu transplantul de donator decedat.
La aceasta se adaugă siguranța procedurii pentru donator, care este întotdeauna supus unei evaluări medicale și psihosociale stricte, precum și unei monitorizări atente pe tot parcursul vieții. Încorporarea tehnicilor minim invazive pentru nefrectomia donatorului (folosind chirurgia laparoscopică în 98% din proceduri) a facilitat, de asemenea, recuperarea mai ușoară după intervenție chirurgicală, permițând o spitalizare medie de doar patru zile.
În cazul transplantului de ficat de la un donator viu, primul caz din lume a fost efectuat la un copil în orașul Brisbane (Australia) în 1989. În Spania, prima procedură a fost efectuată la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. în 1993.
Activitatea maximă de transplant de ficat viu în Spania a fost înregistrată în 2002, cu 41 de transplanturi. Cu toate acestea, acest număr a scăzut progresiv din 2019, doar două transplanturi de acest tip fiind efectuate anul trecut.
Acest lucru se datorează îmbunătățirilor introduse pentru a facilita accesul copiilor la transplantul de ficat, care sunt de obicei primitorii de ficat de la donatori vii.
Femeie de vârstă mijlocie, profilul persoanei care donează un rinichi în viațăPotrivit datelor de la ONT, vârsta medie a donatorului de rinichi viu în 2023 era de 54,4 ani, iar cea a primitorului era de 47,7 ani. Din cele 435 de transplanturi de rinichi vii efectuate anul trecut, 17 (4%) au fost efectuate la copii.
În aceste cazuri, vârsta medie a donatorului a fost ceva mai tânără (44,6 ani), acesta fiind de obicei părinte al primitorului. În plus, șapte din zece donatori de rinichi au fost femei.
Cea mai frecventă relație dintre donator și primitor a fost soț/partener (38%), urmată de frate/soră (23%), mamă (17%), tată (7%), altă relație de familie (5%), copil/la (3%) și prieten (3%). În restul de 4% nu a existat nicio relație între donator și primitor, deoarece procedura a fost efectuată în cadrul Programului de Transplant de Rinichi încrucișat.
În ultimul deceniu, în Spania au fost efectuate 359 de transplanturi de rinichi vii incompatibile cu ABO.
20 de lanțuri începute de donatori altruiștiDonator altruist.
Programul de transplant de rinichi încrucișat se bazează pe schimbul de donatori de rinichi vii între două sau mai multe perechi donator-beneficiar incompatibile prin grupa sanguină ABO sau testul încrucișat pozitiv. La schimbul de donatori se formează noi cupluri donator-beneficiar care, fără a avea vreo relație genetică sau emoțională, sunt compatibile între ele.
Acest program permite, de asemenea, încorporarea figurii donatorului altruist sau bunului samaritean (cel care donează un organ în viață unei persoane necunoscute pe care nu va avea ocazia să o cunoască) pentru a genera lanțuri de transplant care se încheie cu un pacient în lista de așteptare a donatorului decedat.
ONT a lansat acest program în urmă cu 15 ani. Primul transplant de rinichi încrucișat din Spania a fost efectuat în iulie 2009. De atunci și până la 31 decembrie 2023, în cadrul acestui program au fost efectuate 325 de transplanturi de rinichi vii, efectuate în 66 de cicluri din două cupluri, 44 din trei cupluri și 20 de lanțuri începute de donatori altruiști. Fiecare dintre acesti donatori altruisti a beneficiat in medie de 3 pacienti. Cel mai lung lanț de până acum a fost realizat în 2014: început de a „Bun samaritean”cinci cupluri au participat la lanț și au fost efectuate șase transplanturi.
Funcționarea corectă a Programului de transplant de rinichi încrucișat se bazează pe un registru al cuplurilor incompatibile donator-beneficiar legat de un algoritm care permite realizarea de combinații pentru identificarea cuplurilor compatibile la fiecare patru luni.
De asemenea, este susținută de un Protocol Specific de Acțiune, care are în vedere efectuarea simultană a transplanturilor fiecărui ciclu.
ONT facilitează cooperarea constantă între nefrologii și urologii echipelor de transplant renal, serviciile de imunologie și coordonarea transplantului spitalicesc și regional. Toate acestea sunt asociate cu un proces logistic complex pentru a efectua transferul rinichilor în care colaborăm cu serviciile de ambulanță, companiile aeriene și Renfe.
Programul spaniol de transplant de rinichi încrucișat este unul dintre cele mai dezvoltate din Europa, alături de cele din Țările de Jos și Regatul Unit.
Spania conduce transplantul încrucișat internaționalTransplant internațional încrucișat.
În 2018, ONT a internaționalizat Programul de transplant încrucișat de rinichi printr-un acord de colaborare cu Italia și Portugalia și în cadrul Alianței pentru transplanturi din Europa de Sud. Cuplurile donator-beneficiar care nu găsesc un schimb adecvat în programele lor naționale pot găsi o combinație în încrucișările efectuate între cele trei țări, prin includerea unui volum mai mare de cupluri mai eterogene genetic. În fiecare an, ONT promovează trei treceri între țările participante. În Europa, există alte două programe internaționale de transplant încrucișat, Scandiatransplant (cu participarea Danemarcei, Finlandei, Suediei și Norvegiei) și cel menținut între Austria, Israel și Republica Cehă.
La ultima trecere a Programului internațional de transplant de rinichi încrucișat din sudul Europei, au participat 11 spitale spaniole, 6 italiene și 2 portugheze, cu 164 de perechi donator-primitor: 98 din Spania, 48 din Italia și 18 din Portugalia. De când a început această cooperare până în decembrie 2023, 16 pacienți au fost transplantați în acest program internațional, dintre care 9 sunt pacienți din Spania, 4 din Italia și 3 din Portugalia.
ONT a prezentat Comisiei Europene proiectul EURO-KEP, care urmează să fie dezvoltat cu un consorțiu format din 18 organizații din 15 țări. EURO-KEP își propune să construiască un program paneuropean de transplant de rinichi încrucișat care să permită încrucișarea perechilor donator-beneficiar între un număr mai mare de țări, cu software și standarde de operare comune.
Fotografie de familie a evenimentului, prezidat de ministrul Sănătății, Mónica García.