Consiliul a adoptat astăzi o directivă care promovează repararea bunurilor stricate sau defecte, cunoscută și sub numele de directiva privind dreptul la reparare (sau R2R). Această legislație va face mai ușor pentru consumatori să solicite reparații în locul înlocuirii, iar serviciile de reparații vor deveni mai accesibile, mai transparente și mai atractive. Adoptarea directivei este ultimul pas în procesul decizional legislativ.
„Directiva adoptată astăzi consfințește un nou drept pentru consumatori: dreptul de a obține repararea produselor defecte într-un mod mai ușor, mai ieftin și mai rapid. De asemenea, aceasta oferă producătorilor stimulentul de a realiza produse care durează mai mult și care pot fi reparate, reutilizate și reciclate. Și, în cele din urmă, face din reparații o activitate economică mai atractivă, care poate crea locuri de muncă de calitate în Europa. Toți actorii economici au de câștigat, la fel și mediul.”
Alexia Bertrand, secretar de stat belgian pentru buget și protecția consumatorilor.
Reparații mai ușoare
Directiva adoptată astăzi creează un set de instrumente și stimulente pentru a face reparațiile mai atractive pentru consumatori. Printre acestea se numără obligația producătorilor de a repara produsele care sunt reparabile din punct de vedere tehnic în temeiul legislației UE; disponibilitatea unui formular de reparație voluntară cu informații clare despre procesul de reparație (termene, prețuri etc.); o platformă europeană online unde consumatorii pot găsi cu ușurință servicii de reparații și extinderea garanției legale cu 12 luni în cazul în care consumatorii aleg reparația în locul înlocuirii.
Lista produselor reparabile poate fi extinsă în viitor: ori de câte ori Comisia va introduce noi cerințe de reparabilitate pentru anumite produse, acestea vor fi adăugate la directiva R2R.
Etapele următoare
În urma aprobării de astăzi a Consiliului, actul legislativ a fost adoptat. După ce va fi semnată de președintele Parlamentului European și de președintele Consiliului, directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a 20-a zi de la publicare. Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la intrarea în vigoare pentru a transpune directiva în legislația națională.
Fond
Prezenta propunere a fost prezentată de Comisie la 22 martie 2023 și face parte din Noua agendă a consumatorilor și din Planul de acțiune privind economia circulară. Ea completează alte acte legislative recente ale UE menite să promoveze consumul durabil, cum ar fi Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (care va promova producția de produse reparabile) și Directiva privind responsabilizarea consumatorilor pentru tranziția ecologică (care va permite consumatorilor să ia decizii de cumpărare mai bine informate la punctul de vânzare).