Mii de pacienți bolnavi de cancer vor testa vaccinuri personalizate

Mii de pacienți bolnavi de cancer din NHS din Anglia vor avea acces la testele unui nou tip de tratament care utilizează vaccinuri pentru a lupta împotriva bolii lor.
Până în prezent, treizeci de spitale s-au înscris în programul „Cancer Vaccine Launch Pad”.
Aceasta este concepută pentru a pune în legătură pacienții cu viitoarele studii care utilizează tehnologia ARNm, așa cum se găsește în actualele vaccinuri Covid.
Vaccinurile sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar să recunoască și să distrugă orice celule canceroase rămase și să reducă riscul de reapariție a bolii.
Elliot Pfebve, în vârstă de 55 de ani, este primul pacient care va fi tratat cu un vaccin personalizat împotriva cancerului intestinal în Anglia.
Elliot, care a suferit deja o intervenție chirurgicală și chimioterapie, a primit vaccinul la spitalul Queen Elizabeth din Birmingham.
„Mă simt entuziasmat. Am făcut câteva cercetări despre studiul de tratament. Dacă va avea succes, atunci va fi o descoperire medicală”, a declarat el.
El a adăugat: „Ar putea ajuta mii, dacă nu milioane de oameni, astfel încât aceștia să aibă speranță și să nu treacă prin ceea ce am trecut eu”.
După tratamentul inițial al lui Elliot, testele au arătat că acesta mai avea încă fragmente de ADN canceros în sânge, ceea ce îi expune pe pacienți la un risc crescut de revenire a cancerului.
Astfel, el s-a înscris la un test cu un vaccin experimental realizat de compania farmaceutică germană BioNTech, care utilizează aceeași tehnologie ARNm ca și în vaccinul Pfizer-BioNTech Covid.

Ce este un vaccin personalizat împotriva cancerului?
Vaccinurile sunt, de obicei, concepute pentru a preveni bolile.
Dar vaccinurile împotriva cancerului sunt create ca tratament după ce o persoană a fost diagnosticată.
La fel ca în cazul vaccinurilor convenționale, acestea pregătesc sistemul imunitar să caute un inamic, în acest caz cancerul pacientului.
O mostră din tumora lui Elliot a fost trimisă la laboratoarele BioNTech din Germania, unde au fost identificate până la 20 de mutații specifice cancerului său.
Folosind aceste informații, a fost creat un vaccin folosind ARNm, care conține instrucțiuni pentru celulele lui Elliot de a produce proteine mutante unice pentru celulele canceroase ale acestuia.
Vaccinul acționează ca un „afiș de urmărire” care demască celulele canceroase care se pricep să se ascundă în organism, doar pentru a reapare mai târziu.
Intenția este ca vaccinul să pregătească sistemul său imunitar pentru a căuta și distruge orice urmă de cancer rămasă și, astfel, să crească șansele ca el să nu mai aibă cancer în anii următori.
Dr. Victoria Kunene, cercetătorul principal al studiului de la Queen Elizabeth Hospital Birmingham, a declarat pentru BBC: „Cred că aceasta este o nouă eră. Știința din spatele acestui lucru are sens.
„Speranța mea este că acest lucru va deveni standardul de îngrijire. Este logic că putem avea ceva care poate ajuta pacienții să își reducă riscul de recidivă a cancerului”.
Dar este încă la început și, deși există un mare optimism în ceea ce privește potențialul vaccinurilor pentru tratamentul cancerului cu ARNm, acestea rămân în stadiul experimental și sunt disponibile doar în cadrul unor studii clinice.

Peste 200 de pacienți din Marea Britanie, Germania, Belgia, Spania și Suedia vor fi recrutați pentru acest studiu și vor primi până la 15 doze de vaccin personalizat.
Studiul urmează să se încheie abia în 2027.
Una dintre speranțe este că vaccinurile vor produce mai puține efecte secundare decât chimioterapia convențională.
Elliot a declarat că, în afară de o febră ușoară în urma injecției, nu a avut alte probleme cu vaccinul.
Amanda Pritchard, director executiv al NHS England, a declarat: „Văzându-l pe Elliot primind primul său tratament în cadrul programului de lansare a vaccinurilor împotriva cancerului este un moment de referință pentru pacienți și pentru serviciile de sănătate, deoarece încercăm să dezvoltăm modalități mai bune și mai eficiente de a opri această boală.
Prof. Peter Johnson, directorul clinic național pentru cancer al NHS, a declarat: „Ambele sunt în curs de a fi testate: „Știm că, chiar și după o operație reușită, cancerele pot reveni uneori, deoarece câteva celule canceroase rămân în organism, dar utilizarea unui vaccin care să vizeze aceste celule rămase poate fi o modalitate de a împiedica acest lucru.”
Luna trecută, un pacient din Londra a primit un vaccin personalizat cu ARNm împotriva melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele.
Acest vaccin a fost creat de Moderna și a folosit aceeași tehnologie ca și în cazul vaccinurilor Covid.
Moderna și BioNTech au început sau au în plan teste de testare a vaccinurilor cu ARNm împotriva unei serii de tipuri de tumori, inclusiv cancerul pulmonar, de sân și de vezică urinară.

Care sunt unele dintre simptomele cancerului intestinal?
-Modificări la nivelul scaunului, cum ar fi un scaun mai moale, diaree sau constipație neobișnuită pentru dvs.
-Nevoia de a face caca mai des sau mai rar decât în mod obișnuit pentru dumneavoastră
-Sânge în scaunul dumneavoastră, care poate fi roșu sau negru
-Simțiți deseori că trebuie să faceți caca, chiar dacă tocmai ați fost la toaletă
-Dureri de burtă
-O umflătură în burtă
-Balonare
-Pierdeți în greutate fără să încercați
-Senzație de oboseală fără motiv
În timp ce unele dintre aceste simptome sunt foarte comune și pot fi cauzate de alte afecțiuni, este important să fiți consultat de un medic de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *