Situația geopolitică face ca votul la alegerile Europene să fie și mai important

Ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie arată că cetățenii sunt conștienți și îngrijorați de contextul geopolitic actual.

Publicația preelectorală de astăzi relevă o tendință pozitivă, ascendentă, în ceea ce privește principalii indicatori electorali, cu doar câteva săptămâni înainte ca cetățenii UE să voteze în perioada 6-9 iunie. Interesul față de alegeri, conștientizarea momentului în care acestea vor avea loc, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere față de ultimul sondaj din toamna anului 2023, când au fost măsurate ultima dată. Creșterile sunt și mai izbitoare în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de precedentele alegeri europene).

60 % dintre aceștia se declară acum interesați să voteze în iunie (+3 pp în comparație cu toamna anului 2023 și +11 pp în comparație cu februarie/martie 2019). 71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1 la 10), ceea ce reprezintă +3 pp în comparație cu toamna 2023 și +10 pp în comparație cu februarie/martie 2019. Constatările sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că acest lucru face ca votul să fie și mai important. Majorități mari în toate statele membre susțin această afirmație.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, comentând rezultatele sondajului, a declarat: „Europenii sunt conștienți că miza este mare la urnele de vot și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Fac apel la cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, pentru a consolida democrația europeană și pentru a modela viitorul Europei.”

În încheierea acestei legislaturi, 81% dintre cetățenii UE au o imagine pozitivă sau neutră despre Parlamentul European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă. Mai mult, o majoritate din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce doar 28% ar dori contrariul, iar 10% ar păstra rolul așa cum este în prezent.

Președintele Metsola adaugă: „Parlamentul și Uniunea Europeană au dat rezultate fără precedent în ultimii ani. Ne-am confruntat cu circumstanțe excepționale și dificile, dar am ieșit și mai puternici și mai uniți din această situație. Parlamentul a fost și va continua să fie vocea și avocatul cetățenilor în UE.”

Cetățenii europeni ar dori să vadă lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%), precum și sprijinirea sănătății publice (32%) ca fiind principalele teme în discuție în timpul campaniei electorale. Sprijinul acordat economiei și crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitatea UE se află pe locul al treilea (cu 31%). Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității UE a crescut pe parcursul legislaturii, în special în lumina războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În prezent, aceasta este menționată ca prima (sau copreședinta) prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai bune rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

De asemenea, privind spre viitor, cetățenii UE plasează apărarea și securitatea (37%) pe primul loc ca priorități în consolidarea poziției UE la nivel global, urmate de problemele energetice și de securitatea alimentară/agricultură (ambele cu 30%). În timp ce patru din zece cetățeni afirmă că rolul UE a devenit mai important în ultimii ani, 35% consideră că acesta a rămas neschimbat, iar 22% că s-a diminuat. La nivel național, majorități relative din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, cu procente care ating 67% în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca. Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai predispuși să afirme că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%).

Aproape trei sferturi dintre cetățeni (73%, +3 puncte procentuale față de toamna anului 2023) afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi, dintre care o cincime (20%) consideră că acestea au un impact „foarte mare”. În plus, o mare majoritate a europenilor sunt de acord că țara lor, în ansamblu, beneficiază de pe urma apartenenței la UE (71%). Aceste rezultate sunt stabile în comparație cu cele din toamna anului 2023 și continuă să se bucure de niveluri ridicate în întreaga UE.

Context   

Eurobarometrul de primăvară 2024 al Parlamentului European a fost realizat de agenția de cercetare Verian (fostă Kantar) între 7 februarie și 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. Au fost realizate în total 26 411 interviuri. Rezultatele din UE au fost ponderate în funcție de mărimea populației din fiecare țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *