Cum depun eu, român, o plângere la Inspectoratul de Muncă pentru un abuz al unei firme Spaniole?!

Oricine dintre noi poate reclama la Inspectoratul de Muncă evenimente care, în Spania, pot constitui o infracțiune în materie de muncă. Reclamația se face în scris la Inspecțiile Provinciale de Muncă și Asigurări Sociale, folosind un formular pe care îl putem descărca, selectând „documentul de reclamație” . Dacă nu facem nimic oficial, vor acționa autoritățile cu o simplă semnalare sau când reclamația este anonimă? Iată care este diferența între a furniza și a nu furniza identitatea.

Odată descărcat, documenul trebuie completat cu următoarele informații:

  • Inspecția Provincială de Muncă și Securitate Socială căreia i se adresează plângerea, (care va fi provincia în care se află locul de muncă).
  • Datele reclamantului, semnătura și datele de contact.
  • Fapte care sunt raportate și ce domeniu (munca, securitate socială, prevenirea riscurilor profesionale etc.).
  • Data și locul unde au avut loc evenimentele.
  • Identificarea angajatorului sau antreprenorului
  • Orice alte informații relevante sub formă de documente atașate.

Există diferite modalități de a depune o plângere pentru abuzuri de muncă în Spania:

  • În persoană: mergi personal la ITSS din provincia de care aparții și o predai.
  • În mod telematic:va trebui să ai ID electronic sau un certificat digital care permite să efectuezi aceste proceduri online .
  • Prin poștă (poștă obișnuită): trimiți o scrisoare cu formularul completat și o copie certificată a documentului de identitate către ITSS corespunzător.

Când vorbim de abuzuri de muncă în Spania, am putea fi îngrijorați. Nu cumva compania pe care o reclamăm ar poate decide un anumit tip de represalii împotriva noastră?

Este o temere fondată dar trebuie să știm că este o obligație a autorităților spaniole în materie de muncă, ITSS, să păstreze secretul cu privire la aspectele de care au cunoștință. La fel, au aceeași obligație cu privire la datele, rapoartele, originea reclamațiilor sau informațiile de care au luat cunoștință. Prin urmare, identitatea noastră nu va fi dezvăluită.

O altă formă de comunicare a acestor abuzuri de muncă în Spania este „ITSS MAILBOX” . Poți comunica (nu raporta oficial) o situație. În acest caz, nu trebuie să furnizezi date personale. Căsuța poștală va colecta doar informații despre presupusele nereguli de care aveți cunoștință.

Poți comunica ITSS o situație despre abuzuri de muncă în Spania, ceva ce crezi că poate însemna o infracțiune. Diferența este:

  • dacă facem o reclamație oficială, ITSS începe să lucreze la caz. Începe comunicarea cu compania, adună informatii, etc.
  • Dacă în schimb facem o comunicare prin căsuța poștală, în mod anonim, ITSS primește acea informație. Dar nefiind vorba de o reclamație formală, este posibil să nu acționeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *