Ministrul Sebastian Burduja: Lucrăm la operaționalizarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării derulează un un efort comun alături de Administrația Prezidențială a României, Secretariatul General al Guvernului și alți parteneri instituționali din România pentru operaționalizarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, a scris, duminică, pe Facebook, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja.

“Am lucrat, încă de la începutul mandatului meu, la valorificarea domeniilor unde românii excelează și la poziționarea României de la egal la egal pe plan internațional în domeniile ce vor creiona lumea de mâine. Inteligența artificială este o prioritate zero. Până recent, eforturile de a coagula și dezvolta comunitatea românească de IA au venit doar din mediul privat și prin inițiative voluntare. Dar lucrurile s-au schimbat. Echipa de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România – cu mulțumiri speciale colegului meu Ioan Istrate pentru toată energia depusă în acest proiect – lucrează zi de zi pentru a recupera timpul pierdut. Derulăm un efort comun alături de Administrația Prezidențială a României, Secretariatul General al Guvernului și alți parteneri instituționali din România pentru a operaționaliza Comitetul Român pentru Inteligență Artificială (AIRomânia). Această structură a Guvernului României are rolul de punct de informare, diseminare și colaborare pentru domeniul de IA în România. Va fi, de asemenea, o platformă de colaborare între specialiști, companii, societatea civilă și instituții relevante din țara noastră și din străinătate”, a detaliat ministrul liberal în postarea sa de pe rețeaua de socializare.

El a punctat că, în prezent, AiRomânia se află în plin proces de operaționalizare, urmând ca în prima parte a anului 2023 să fie organizate o serie de evenimente pentru și despre comunitatea de IA din România.

În context, Burduja i-a invitat pe cetățeni și pe cei interesați să semneze o declarație comună privind dezvoltarea sectorului de IA din România

“Vă invităm să vă alăturați efortului nostru prin semnarea unei declarații comune, unde sunt creionate principalele acțiuni aferente eforturilor noastre, cât și prin semnalarea interesului de a contribui la dezvoltarea sectorului de IA din România. Declarația poate fi semnată pe site-ul ai.gov.ro. Le mulțumesc tuturor celor care aleg să vină alături în această provocare. Planul este să punem noile tehnologii în slujba dumneavoastră, a românilor. Să le folosim inteligent, pentru a ne face tuturor o viață mai bună și mai simplă. Înainte, împreună”, a conchis el.

Memorandumul privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și a unor Inițiative privind domeniul Inteligenței Artificiale în România a fost aprobat în ședința Guvernului din data de 11 noiembrie 2022.

Comitetul Român pentru Inteligența Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Comitetul va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.

Componența comitetului este stabilită prin Ordinul ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării , iar coordonarea acestuia secretariatul tehnic și întregul sprijin logistic este asigurată de MCID.

În cadrul Comitetului se constituie consilii și grupuri de lucru, precum Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale, Consiliul pentru Educație în IA, precum și grupuri de lucru de expertiză.

Comitetul dispune de un buget anual, alocat din bugetul MCID, fără a depăși limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru anul 2023, respectiv estimările pentru perioada 2024 – 2026 și va fi stabilit în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentului memorandum, fiind inclus în ordinul de ministru care prevede și înființarea acestuia.

Sursa: CE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *