Scăderea riscului de cancer colorectal posibilă cu ajutorul usturoiului

Un studiu recent publicat în Jurnalul European de Nutriție a examinat legătura potențială dintre consumul de usturoi și riscul de a dezvolta cancer colorectal (CCR).
Cancerul colorectal este o cauză majoră a deceselor legate de cancer la nivel global, iar studii recente au arătat o creștere a ratelor de mortalitate prin CCR în rândul adulților tineri din mai multe țări. Usturoiul afectează sănătatea mucoasei intestinale și microbiota intestinală datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. În cadrul studiului, cercetătorii au explorat impactul potențial al consumului de usturoi asupra riscului de cancer colorectal și a prezenței ADN-ului bacterian în fluxul sanguin.

Cohorta de studiu a constat din 300 de participanți, inclusiv 100 cu cancer colorectal confirmat, 100 cu adenom intestinal (AI) și 100 martori sănătoși. Studiul a constatat că consumul mediu/mare de usturoi a fost legat de o reducere nesemnificativă a riscului de AI și CCR în comparație cu aportul scăzut/nul de usturoi. Analiza combinată CCR și AI a dat un raport de cote (OR) de 0,39. Aportul mediu/mari de usturoi a fost, de asemenea, asociat cu abundența relativă mai mică a anumitor taxoni bacterieni Firmicutes și o scădere a abundenței și incidenței relative a Patescibacteria.

Studiul a concluzionat că consumul de usturoi reduce probabilitatea de cancer colorectal și AI și a fost legat de caracteristicile specifice ale ADN-ului bacterian din sânge. Consumul de usturoi a avut și o corelație directă cu anumiți taxoni din Corynebacteriales și o corelație inversă cu abundența relativă a taxonilor din Clostridiales.

Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina dacă există markeri ADN bacterieni în sânge care pot identifica dietele nesănătoase sau tulburările. Acest tip de studiu ar putea conduce la opțiuni de tratament personalizate bazate pe consumul de usturoi și efectele acestuia asupra prevalenței și abundenței taxonilor bacterieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *